21. 7. 2020  Düsseldorf / Německo

Materiál xMED412 v sebe spája fyzikálne vlastnosti a biokompatibilitu materiálov používaných v zdravotníctve a je ideálnym materiálom na výrobu rôznych zariadení naprieč viacerými priemyselnými odvetviami

Nexa3D a Henkel spoločne uvádzajú na trh vysokopevný a trvanlivý materiál pre zariadenia používané v zdravotníctve a na športové účely

Nexa3D, výrobca ultrarýchlych 3D tlačiarní na stereolitografickú produkciu, a spoločnosť Henkel, popredný výrobca vysokopevných funkčných aditívnych materiálov, dnes oznámili komerčnú dostupnosť materiálu xMED412, ktorý má podobné vlastnosti ako polypropylén a je ideálny na výrobu rôznych biokompatibilných zariadení, zdravotníckych pomôcok a nositeľných zariadení. Materiál xMED412, ktorý vyrába Henkel, je v plnej miere založený na materiáli Loctite MED412 a vzťahujú sa naň všetky súvisiace povolenia, skúšky a certifikácie.

„Máme radosť, že tento produkt môžeme uviesť na trh v spolupráci s Nexa3D,“ povedal Ken Kisner, ktorý v spoločnosti Henkel zodpovedá za inovácie v oblasti 3D tlače. „Na 3D tlačiarni NXE400 spoločnosti Nexa3D sme vyvinuli a otestovali množstvo schválených pracovných postupov, ktoré dokážu naplno využiť potenciál materiálu xMED412 z hľadiska jeho výnimočných fyzikálnych vlastností a biokompatibility. Nexa3D a Henkel prinášajú digitálne riešenie pre výrobu rastúceho počtu zdravotníckych pomôcok, nositeľných zariadení pre športovcov a personalizovaných audio výrobkov. Najmä v súvislosti so súčasnou pandémiou ochorenia Covid-19 máme radosť, že odberové tampóny na výtery z nosa a hrdla, ktoré boli vyrobené z materiálu xMED412 na tlačiarni NXE400 v súlade s našimi zverejnenými postupmi, prešli príslušnými klinickými skúškami a vyhovujú testovaniu podľa normy ISO 10993 a klasifikácii FDA Class I Exempt amerického úradu pre kontrolu potravín a liekov.“

„Sme nadšení, že môžeme spolu so spoločnosťou Henkel priniesť na trh už druhý materiál určený na výrobné účely, a to najmä v súčasnosti, keď pretrváva dopyt po osobných ochranných prostriedkoch a iných kritických zariadeniach,” povedal Izhar Medalsy, výkonný riaditeľ spoločnosti Nexa3D. „V priebehu dvoch mesiacov predstavujeme so spoločnosťou Henkel už druhý materiál s cieľom vytvoriť portfólio co-brandových fotopolymérov s vysokoúčinnými parametrami prostredníctvom našich rozširujúcich sa globálnych kanálov. Naďalej sa zaoberáme konkrétnymi príležitosťami v oblasti vysokorýchlostnej priemyselnej výroby, ktorá umožňuje využiť prvotriednu rýchlosť našich tlačiarní, schopnosť pracovať s veľkými objemami a tiež uplatniť našu technológiu inteligentného riadenia materiálov (resinov, resp. živíc) tak, aby sme pomocou 3d tlačiarne NXE400 mohli vytvárať funkčné súčiastky z vysokoúčinných živicových materiálov spoločnosti Henkel.“

Obe spoločnosti prekonávajú bariéry v oblasti tradičnej produktivity a funkčnosti, ktoré sú spojené s 3D tlačou, a významne rozširujú svet aditívnej výroby, čím umožňujú zákazníkom vytvárať plne funkčné súčiastky pre množstvo aplikácií.

Materiál xMED412 vytvorila spoločnosť Henkel s cieľom dosiahnuť vysokú konzistentnosť parametrov a výnimočné funkčné vlastnosti súčiastok. Materiál používaný v zdravotníctve je veľmi pevný a trvanlivý fotopolymér, ktorého mechanické parametre sú podobné polypropylénu s mimoriadnou schopnosťou predĺženia, odolnosťou voči nárazu a pevnosťou pri stlačení. Úplné špecifikácie možno nájsť v dokumente MDS, ktorý je k dispozícii na stiahnutie. Súčiastky vytlačené z materiálu xMED412 na tlačiarni NXE400 spoločnosti Nexa3D vyžadujú dodatočné spracovanie a čistenie v súlade odporúčaniami spoločnosti a možno na nich vykonávať operácie opracovania, príp. rezania závitov alebo leštenia tak, aby povrchová úprava zodpovedala požadovaným parametrom.

„Sme radi, že trh zareagoval na súčiastky vyrobené z materiálu xMED412 na 3D tlačiarni NXE400 veľmi pozitívne,“ povedal Michele Marchesan, výkonný riaditeľ pre rast spoločnosti Nexa3D. „V USA sme rýchlo navrhli a zvýšili dennú výrobnú kapacitu jednej tlačiarne na 5 400 odberových tampónov v rámci našej flexibilnej výrobnej prevádzky Nexa3D s cieľom uspokojiť pretrvávajúci dopyt po odberových tampónoch na výtery z nosa. V ďalších prevádzkach sa tlačia súčiastky do pľúcnych ventilátorov a iných lekárskych prístrojov vrátane Venturiho trubíc a konektorov pri zabezpečení požadovanej produktivity a objemu, ktoré rýchlym tempom dosahujú nový štandard uplatňovaný v oblasti flexibilnej sériovej výroby.“

Existuje množstvo dôvodov, pre ktoré sú aditívne plasty, ako napr. xMED412, čoraz žiadanejšie. xMED412 je ľahký, no pevný materiál s prirodzenými izolačnými vlastnosťami, ktorý bol vyvinutý tak, aby odolal nárazom, vlhku a vibráciám. Tieto vysoko cenené vlastnosti a atribúty sú ideálne pre zariadenia, ktoré je potrebné sterilizovať alebo dezinfikovať a ktoré sa prepravujú po celom svete na účely domáceho ošetrenia alebo použitia v zariadeniach zdravotnej starostlivosti.

V záujme dosiahnutia ďalšieho pokroku v oblasti miniaturizácie biokompatibilných výrobkov, zdravotníckych pomôcok a nositeľných zariadení konštruktéri používajú nové materiály pri navrhovaní zariadení tak, aby sa dosiahla väčšia flexibilita z hľadiska životnosti výrobku. V prípade spoločností, ktoré vyrábajú jednorazové zdravotnícke pomôcky alebo výrobky na opakované použitie, sa využíva množstvo pružných a ohybných komponentov, ktoré pacient nosí na svojom tele alebo pri sebe. Takéto komponenty a substráty musia byť mäkké, elastické a v mnohých prípadoch aj nelámavé, tzn. musia mať vlastnosti, v ktorých excelujú 3D súčiastky vytlačené z materiálu xMED412 na tlačiarni NXE400.

Tlačiareň NXE400 a materiál xMED412 už v súčasnosti možno kúpiť prostredníctvom rozširujúcej sa siete zmluvných predajcov spoločnosti Nexa3D. Ak chcete nájsť najbližšieho zmluvného predajcu alebo si dohodnúť termín praktickej ukážky 3D tlače už dnes prostredníctvom platformy Zoom, kontaktujte spoločnosť Nexa3D.

Viac informácií o inováciách spoločnosti Henkel v oblasti 3D tlače nájdete na webovej stránke LoctiteAM.com. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o možnostiach spolupráce vašej organizácie so spoločnosťou Henkel, pošlite e-mail na adresu Loctite3DP@henkel.com.

Ak máte záujem o podrobnejšie informácie o tom, čo dokáže tlačiareň NXE400 v tandeme s materiálom xMED412, prezrite si podklady pre médiá a priamo v akcii ich môžete vidieť na tomto videu.

O spoločnosti NEXA3D

Spoločnosť Nexa3D vyrába ultrarýchle 3D tlačiarne na stereolitografickú produkciu v priemyselnej kvalite, ktoré sú dostupné pre profesionálov a podniky všetkých veľkostí. Tlačiarne spoločnosti využívajú proprietárnu technológiu Lubricant Sublayer Photo-curing (LSPc) a patentovanú štruktúrovanú svetelnú matricu, ktoré umožňujú dosahovať rýchlosť tlače 1Z v centimetroch za minútu, čím sa výrazne skracuje cyklus 3D tlače pri presných funkčných súčiastkach z niekoľkých hodín na niekoľko minút. Viac informácií nájdete na nexa3d.com.

xMED412 je ľahký, no pevný materiál s prirodzenými izolačnými vlastnosťami, ktorý bol vyvinutý tak, aby odolal nárazom, vlhku a vibráciám.

Otvárače dverí vytlačené technológiou 3D pomáhajú ako prevencia šírenia infekcie.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stiahnuť vizitku Pridať do mojej zbierky