15. 3. 2022  Düsseldorf / Nemecko

Ďalšie míľniky na ceste k uhlíkovej neutralite splnené

Uhlíkovo neutrálna výroba v ďalších prevádzkach spoločnosti Henkel

Ďalšie dve výrobné prevádzky spoločnosti Henkel v Nemecku dosiahli dôležitú métu v oblasti trvalej udržateľnosti: výrobné závody divízie Laundry & Home Care v Düsseldorfe a divízie Beauty Care v bavorskom meste Wassertrüdingen dokončili prechod na 100 % uhlíkovo neutrálne zásobovanie energiou. Cieľom spoločnosti Henkel je do roku 2030 dosiahnuť klimaticky pozitívnu výrobu vo všetkých svojich výrobných prevádzkach na svete.

Spoločnosť už od júla 2021 používa pri výrobe tekutých čistiacich prostriedkov a tabliet do umývačiek riadu v düsselfdorskom závode výlučne zelenú elektrinu a bioplyn. Prechodom na uhlíkovo neutrálne energie, najmä udržateľné palivá (bioplyn), pri energeticky náročnej výrobe práškových produktov sa divízii Laundry & Home Care teraz podarilo dosiahnuť 100 % klimaticky neutrálnu výrobu. Düsseldorfský závod, ktorý je druhým najväčším výrobným závodom spoločnosti Henkel na svete, už získal viacero medzinárodných ocenení za podporu Priemyslu 4.0 či za trvalo udržateľné výrobné procesy, medzi inými aj od Svetového ekonomického fóra. Teraz sa uhlíkovo neutrálnou stala aj prevádzka centrálneho skladu v tomto závode, ktorý obsluhuje zákazníkov divízie Laundry & Home Care v Európe.

Najväčší nemecký výrobný závod divízie Beauty Care v bavorskom meste Wassertrüdingen už tiež využíva výlučne uhlíkovo neutrálnu energiu pri výrobe vlasovej a telovej kozmetiky. Na tento účel bol minulý rok na streche a v okolí závodu nainštalovaný okrem iného aj fotovoltaický systém s rozlohou 17 000 m2. Množstvo elektrickej energie, ktorú vyrobí, by dokázalo pokryť priemernú ročnú spotrebu 450 domácností. Okrem zelenej elektriny sa v závode využíva aj bioplyn.

Napriek tomu Düsseldorf a Wassertrüdingen nie sú prvé nemecké závody spoločnosti Henkel, ktoré prešli na trvalo udržateľnú výrobu. Fragrance Center, výskumno-výrobné centrum spoločnosti Henkel v Krefelde, zaviedlo uhlíkovo neutrálnu výrobu už v auguste 2021, pričom celú svoju energetickú spotrebu pokrýva zelenou energiou a bioplynom.

 „V našej stratégii trvalej udržateľnosti sme si stanovili nové dlhodobé ambiciózne ciele. Jedným z nich je úplný prechod na klimaticky pozitívnu výrobu už do roku 2030, teda o desať rokov skôr, než sme pôvodne plánovali,“ hovorí Ulrike Sapiro, riaditeľka pre trvalú udržateľnosť v spoločnosti Henkel. „Na celom svete prevádzkujeme 170 výrobných závodov a intenzívne pracujeme na tom, aby úplne prešli na uhlíkovo neutrálne palivá, získavali elektrinu z obnoviteľných zdrojov a celkovo zvýšili svoju energetickú účinnosť. Düsseldorf a Wassertrüdingen sú v tomto smere skvelým príkladom. Navyše chceme dosiahnuť nulové čisté emisie v prípade emisií rozsahu 3.“

Ambiciózne klimatické ciele

Spoločnosť Henkel sleduje ambiciózne ciele, aby svoje výrobné procesy pretransformovala do roku 2030 na klimaticky pozitívne. Do roku 2025 chce spoločnosť znížiť uhlíkovú stopu svojich prevádzok vo svete o 65 % v porovnaní s východiskovým rokom 2010. Doposiaľ sa jej podarilo dosiahnuť zníženie o 50 %. 100 % spotrebovanej elektriny by malo do roku 2030 pochádzať výlučne z obnoviteľných zdrojov. Podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorú Henkel využíva, v súčasnosti predstavuje už 68 %. Okrem toho spoločnosť plánuje nahradiť posledné zvyšky fosílnych palív vo svojej výrobe klimaticky neutrálnymi alternatívami, napr. bioplynom. Na dosiahnutie vlastnej klimatickej pozitivity bude Henkel zároveň tretím stranám dodávať prebytočnú uhlíkovo neutrálnu energiu, ktorú nevyužije pre svoje potreby.

Tlačové správy (186,13 KB)

Minulý rok bol na streche výrobného závodu divízie Beauty Care v Wassertrüdingene nainštalovaný fotovoltaický systém s rozlohou 17 000 m2.

Düsseldorfský závod divízie Laundry & Home Care sa podarilo dosiahnuť 100 % klimaticky neutrálnu výrobu.

Najväčší nemecký výrobný závod divízie Beauty Care v bavorskom meste Wassertrüdingen už využíva výlučne uhlíkovo neutrálnu energiu.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stiahnuť vizitku Pridať do mojej zbierky