27. 1. 2021  Düsseldorf / Německo

Žiaruvzdorný materiál Loctite 3955 na 3D tlač od spoločnosti Henkel schválený pre tlačiarne Asiga

Asiga a Henkel presadzujú riešenia 3D tlače v priemyselnej výrobe

Spoločnosť Asiga, ktorá je lídrom vo výrobe zariadení na 3D tlač, sa stala partnerom Otvorenej materiálovej platformy (Open Materials Platform) spoločnosti Henkel. Cieľom tejto spolupráce je urýchliť širšie využitie aditívnej výroby v rôznych odvetviach priemyslu prostredníctvom 3D tlače precíznych a plne funkčných súčiastok v štandardnej výrobnej kvalite. Henkel ponúka odvetviu 3D tlače pestrú paletu špičkových fotopolymérov: vyvíja a poskytuje širokú škálu fotocitlivých živíc, ktoré nahrávajú ultrarýchlej výrobe súčiastok s rôznorodými vlastnosťami, počnúc extrémnou záťažou až po vysokú pružnosť. Okrem toho ponúka Henkel aj živice, ktoré odolajú vysokému teplu, ako aj viaceré iné materiály na špeciálne použitie.

Spoločnosť Asiga bola priekopníkom v oblasti kompaktných stereolitografických zariadení a v roku 2011 uviedla na trh historicky prvú 3D tlačiareň fungujúcu na princípe DLP a LED svetla. Dnes sa spoločnosť naďalej sústreďuje na rôzne technológie procesného monitoringu, ktoré zabezpečujú presnosť súčiastok a konzistentnosť výroby v mnohých odvetviach vrátane zdravotníctva a priemyselnej výroby ako takej. Do portfólia produktov spoločnosti Asiga patria výkonné desktopové 3D tlačiarne, počnúc kompaktnou sériou MAX až po voľne stojace veľkoformátové modely PRO 4K.

Od prvého avíza o partnerstve v júli 2020 spolupracovali Asiga a Henkel na validácii priemyselných materiálov intenzívnou optimalizáciou tlačiarenských procesov, ktorá posúva hranice možností aditívnej výroby. Kolaborácia umožnila obom spoločnostiam využiť bohaté skúsenosti v oblasti chemického priemyslu a technológií 3D tlače na to, aby posunuli aditívnu výrobu na novú kvalitatívnu úroveň. „Henkel pokračuje v pomyselnom odomykaní dverí k novým možnostiam využitia vďaka inováciám v oblasti materiálového výskumu, čím otvára zákazníkom spoločnosti Asiga príležitosti na využitie tlačiarenských materiálov novej generácie,“ hovorí Graham Turner, Global Operations Manager zo spoločnosti Asiga.

„Po dlhých mesiacoch spolupráce s technikmi zo spoločnosti Asiga sa môžeme pochváliť ďalšími prírastkami do rodiny priemyselných živíc značky Loctite, ktoré sú určené pre platformu spoločnosti Asiga. Nová 3D tlačiareň Asiga Pro4K je fascinujúcou bránou do priestoru priemyselnej 3D tlače a máme obrovskú radosť z toho, že sa Asiga rozhodla spojiť sily práve so spoločnosťou Henkel, aby pre svoju platformu využila naše najnovšie technológie vrátane nášho materiálu 3955 FST,“ vysvetľuje Sam Bail, ktorý pracuje v spoločnosti Henkel ako Head of OEM Partnerships pre 3D tlač.

Materiály pod značkou Loctite musia spĺňať priemyselné štandardy, aby sa zabezpečila výroba plne funkčných a spoľahlivých súčiastok s konzistentnou kvalitou. Loctite 3D 3955 – fotopolymér vhodný na 3D tlač, ktorý je odolný voči plameňom, dymu a toxickým látkam a deformuje sa až pri teplotách od 300 stupňov Celzia – sa osvedčil ako materiál pre tlačiarne Asiga Max aj Asiga Pro4K. Materiál spĺňa nielen normu UL 94V-0 o bezpečnosti pri kontakte s ohňom, dymom a toxickými látkami, ale obstál aj v špičkových leteckých testoch 12- a 60-sekundového vertikálneho horenia. Je použiteľný v mnohých odvetviach vrátane letectva, automobilového priemyslu a dopravy.

Ako distribútor spoločnosti Asiga so sídlom v Nemecku spolupracuje LithoLabs aj so švajčiarskym výrobcom elektronických konektorov ERNI na funkčných prototypoch konektorov pre dosky plošných spojov, ktorých zadný kryt je vyrobený na 3D tlačiarni z materiálu Loctite 3955 FST od spoločnosti Henkel. Kombinácia extrémne presnej tlače na zariadeniach od spoločnosti Asiga a materiálu Loctite 3955 poskytuje lepšie možnosti na detailnejšie spracovanie súčiastok. Okrem samotných konektorov umožňuje 3D tlač aj výrobu prototypu dosky plošných spojov s elektronickými komponentmi. Konektory vyrobené 3D tlačou z materiálu Loctite 3955 odolajú vysokým teplotám, ktoré sú typické pri technológii  povrchového spájkovania. ERNI môže následne v rapídne krátkom čase vyrobené dosky plošných spojov otestovať, aby optimalizovala celkový dizajn a  získala súhlas zákazníka, a to podstatne rýchlejšie ako v prípade tradičnej výroby injektáže materiálu do foriem.

„Ako predajca 3D tlačiarní značky Asiga získavame množstvo skúseností v priamom kontakte so zákazníkmi z rôznych odvetví,“ hovorí Axel Schwan, zakladateľ spoločnosti LithoLabs. „Inovatívna živica Loctite 3955 od spoločnosti Henkel prišla práve včas, aby uspokojila dopyt po maximálne funkčných a technických riešeniach na báze 3D tlače. Kombinácia tohto materiálu a úplne otvorenej materiálovej platformy od spoločnosti Asiga tvorí komplexný ekosystém na efektívnu, rýchlu a spoľahlivú výrobu v priemyselnej sfére.“

„Materiál s označením 3955 od spoločnosti Henkel nám šetrí množstvo času a vstupných nákladov, ktoré by sme za normálnych okolností vynaložili na procesy postavené na injektáži materiálu do foriem,“ dodáva Stefan Molitor, návrhár v spoločnosti ERNI. „S materiálom a procesmi, ktoré máme momentálne k dispozícii, sme bránou k novým objavom. Z nášho pohľadu ide o otvorené možnosti aditívnej výroby na ceste od aktuálne dostupných rýchlych prototypov k rýchlej masovej výrobe súčiastok v budúcnosti.“

Keďže každá konkrétna oblasť použitia má svoje špecifiká, ambíciou spoločností Asiga a Henkel je premeniť tento konkrétny prípad na aditívnu výrobu v rámci priemyslu ako takého. Spoločnými silami môže táto dvojica partnerov nielen podporovať zákazníkov v tom, aby využívali technológiu 3D tlače v rôznych oblastiach, počnúc prototypmi a končiac veľkovýrobou, ale aj priebežne plniť ich špecifické požiadavky. Viac informácií o podpore ambícií zákazníkov vo sfére digitálnej výroby získate na stránke Asiga.com, prípadne prostredníctvom autorizovaných predajcov produktov spoločnosti Asiga vrátane nemeckej spoločnosti Litholabs. Viac informácií o inováciách v 3D tlači z dielne spoločnosti Henkel nájdete na stránke LoctiteAM.com. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako by mohla vyzerať spolupráca medzi vaším podnikom a spoločnosťou Henkel, využite emailovú kontaktnú adresu Loctite3DP@henkel.com.

O spoločnosti Asiga
V roku 2011 uviedla na trh spoločnosť Asiga prvú DLP 3D tlačiareň na báze technológie LED, čím spustila revolúciu v cenovo dostupnej a kompaktnej stereolitografii, ktorá navždy zmenila svet digitálnej výroby. Asiga si vyslúžila celosvetové uznanie za inovácie v presných 3D tlačiarňach, ktoré ponúkajú konzistentnú kvalitu tlače. Jej technológie dodnes predstavujú špičku vo svojej kategórii. Asiga navrhuje a zhotovuje všetky svoje výrobky priamo vo svojom sídle v austrálskom Sydney. Viac informácií o spoločnosti Asiga a jej distribútoroch sa dozviete na stránke asiga.com.

O spoločnosti LithoLabs
LithoLabs ponúka už od roku 2017 svoje bohaté skúsenosti s 3D tlačou založenou na princípe vytvrdzovania živice svetlom („Digital Light Processing” alebo DLP) pre väčších i menších zákazníkov z rôznych sektorov. Stavia na poskytovaní poradenstva a holistickej podpore pre zákazníkov, počnúc fázou pred spustením predaja a výberom správnych materiálov a nástrojov, cez všetky kroky digitálneho pracovného procesu, až po kvalitu a bezpečnosť vašich pracovných postupov. LithoLabs je partnerom, na ktorého sa viete kedykoľvek spoľahnúť, ak narazíte na výzvy v akejkoľvek fáze procesu digitálnej výroby. Naším cieľom je splnenie vašej úlohy! Viac informácií získate na stránke litholabs.com.

O spoločnosti ERNI
ERNI je medzinárodnou rodinnou firmou švajčiarskeho pôvodu, ktorá má na konte viac ako 70 rokov skúseností so špičkovou výrobou a poskytovaním služieb. Dnes má spoločnosť ERNI International AG stále sídlo vo Švajčiarsku, no po celom svete zamestnáva viac ako 1 300 ľudí. ERNI vyvíja a vyrába širokú paletu riešení v rôznych oblastiach prepájania elektronických zariadení s dôrazom na spoľahlivé konektory do extrémnych podmienok pre automobilový priemysel a priemyselnú automatizáciu. ERNI okrem toho iným odvetviam dodáva aj vysokokvalitné konektory, káblové zväzky, kryty na káble a mnoho iného. erni.com

Tlačové správy (151,12 KB)

Spoločnosť Asiga, líder vo výrobe zariadení na 3D tlač, sa stala partnerom Otvorenej materiálovej platformy spoločnosti Henkel.

LithoLabs a ERNI spolupracujú na funkčných prototypoch konektorov pre dosky plošných spojov, ktorých zadný kryt je vyrobený na 3D tlačiarni z materiálu Loctite 3955 FST od spoločnosti Henkel.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stiahnuť vizitku Pridať do mojej zbierky