27. 6. 2022  Düsseldorf, Hamburg / Nemecko

Výherkyne sú už známe

Henkel odmenil výskumníčky cenou „Martha Schwarzkopf Award for Women in Science”

Henkel predstavil novú cenu s názvom „Martha Schwarzkopf Award for Women in Science,” teda cenu Marthy Schwarzkopf pre ženy pôsobiace v oblasti vedy. Ide o novú súťaž, prostredníctvom ktorej vyjadruje Henkel uznanie a podporu vedkyniam v oblasti výskumu vlasov – a prvá trojica najlepších projektov bola práve vybraná. Okrem finančnej výhry budú môcť výherkyne využiť rôzne mentoringové služby, napríklad výmenu skúseností s inými vedcami či podporu z radov profesionálov spoločnosti Henkel, aby vo svojom výskume rýchlejšie napredovali.

„Rodová rovnosť je pre všetkých v spoločnosti Henkel veľmi dôležitá a je aj kľúčovým článkom v našej holistickej stratégii zameranej na diverzitu. Nedávno sme oznámili náš ambiciózny cieľ dosiahnuť rovnosť pohlaví na všetkých úrovniach manažmentu spoločnosti Henkel. Žiaľ, podiel žien je nižší aj v oblasti vedy a výskumu. Vďaka cene Martha Schwarzkopf Award sa tak zaväzujeme podporovať talentované ženy a ich výskumné projekty aj vo vedeckej sfére,“ hovorí Sylvie Nicol, ktorá je v spoločnosti Henkel riaditeľkou pre ľudské zdroje.

Martha Schwarzkopf Award je súťaž v oblasti vedy a výskumu, do ktorej môžu výskumníčky prihlásiť svoje projekty týkajúce sa výskumu vlasov a príbuzných oblastí. Za svoje vedecké kvality a výsledky sa tak môžu dostať nielen k finančnej odmene vo výške 10 000 eur, ale aj k dodatočnej podpore v podobe mentoringu. Prihlášky posúdila odborná porota zložená z vedkýň s doktorátmi v oblasti výskumu vlasov, ktoré pracujú pre divíziu Henkel Beauty Care. Výherkyne boli zverejnené na slávnostnej ceremónii v priestoroch spoločnosti Henkel v nemeckom Hamburgu. „Do súťaže sa prihlásilo množstvo veľmi kvalitných a sofistikovaných projektov, z čoho sa veľmi tešíme. Práve preto sa naša odborná porota rozhodla, že finančnú odmenu nezíska len jedna výskumníčka, ale poctené budú aj tie, ktoré skončili na druhom a treťom mieste,“ hovorí Andrea Sättler, ktorá pracuje pre divíziu Henkel Beauty Care ako Corporate Director R&D a zároveň je predsedníčkou odbornej poroty pre Martha Schwarzkopf Award.

O víťazkách

Tri víťazky vynikli spomedzi všetkých uchádzačiek a dokázali presvedčiť odbornú porotu nielen vďaka svojmu priekopníckemu nadšeniu a inovačnému potenciálu, ale aj vďaka vysokej relevantnosti ich výskumného zamerania. „Rôznorodosť víťazných projektov a odborných skúseností finalistiek je jasným príkladom rozmanitosti prihlášok a komplexnosti výskumu v oblasti vlasov. Víťazky však majú jedno spoločné: z hľadiska výskumu im nechýba ani horlivosť, ani výnimočný talent,“ dodáva Andrea Sättler.

Prvé miesto obsadila Prof. Dr. hab. med. Lidia Rudnicka, ktorá je šéfkou Katedry dermatológie na Lekárskej univerzite vo Varšave a už 30 rokov sa aktívne venuje výskumu vlasov a ochoreniam vlasov a vlasovej pokožky. „Cítim sa veľmi poctená a šťastná, že sa mi podarilo získať cenu Martha Schwarzkopf Award. Je to výnimočný pocit, keď vás ocenia za mnohé roky práce. Finančnú výhru vo výške 10 000 eur by som chcela investovať do vylepšenia môjho YouTube kanála #NotJustHairDiseases aby som mohla rozširovať ľuďom obzory o ochoreniach vlasov,“ hovorí Lidia Rudnicka.

Finančnú výhru vo výške 5 000 eur za druhé miesto v súťaži získava Dr. rer. nat. Marta Bertolini, riaditeľka výskumu a zástupkyňa generálneho riaditeľa laboratória Skin & Hair Research Solutions GmbH v Münsteri. Ako výskumníčka sa sústreďuje hlavne na metabolizmus vlasových folikulov a s ním súvisiace zmeny, predovšetkým pri vypadávaní vlasov. Tretie miesto obsadila dermatologička Andria Constantinou, ktorá v súčasnosti okrem svojej bežnej ambulantnej praxe pracuje aj na doktoráte na berlínskej Charité-Universitätsmedizin. Andria sa do súťaže prihlásila s projektom, ktorý v kontexte zápalových ochorení vlasov využíva umelú inteligenciu na analýzu zmien v mikrobióme – v prirodzených mikroorganizmoch vnútri a v okolí vlasových folikulov. Za tretie miesto získava finančnú odmenu 1 000 eur a profesionálnu podporu od spoločnosti Henkel, aby mohla svoj projekt ďalej rozvíjať aj v budúcnosti.

Tlačové správy (191,38 KB)

Prof. Dr. Lidia Rudnicka, Dr. Marta Bertolini a Adria Constantinou (zľava) presvedčili odbornú porotu svojimi projektami z oblasti vlasového výskumu a boli ocenené cenou Martha Schwarzkopf pre ženy vo vede.

Prvá víťazka Prof. Dr. Lidia Rudnicka s Dr. Andreou Sättler, Corporate Director R&D pre divíziu Henkel Beauty Care a predsedníčkou odbornej poroty pre Martha Schwarzkopf Award spolu so Sylviou Nicol, riaditeľkou pre ľudské zdroje (zľava) na slávnostnom odovzdávaní cien.

Dr. Andrea Sättler, Corporate Director R&D pre divíziu Henkel Beauty Care a predsedníčka odbornej poroty pre Martha Schwarzkopf Award (vľavo) a Dr. Anja Vevoorts, Equal Opportunity Officer na Univerzite Heinricha Heineho v Düsseldorfe spolu s tromi výherkyňami súťaže.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stiahnuť vizitku Pridať do mojej zbierky