15. 12. 2022  Bratislava

Spoločnosť Henkel Slovensko pomohla Ukrajine materiálne, finančne i dobrovoľnícky

Spoločnosť Henkel Slovensko podala pomocnú ruku obyvateľom Ukrajiny, ktorí sa ocitli po vypuknutí konfliktu na Ukrajine v náročnej situácii. Zapojila sa do viacerých humanitárnych iniciatív, poskytla materiálnu aj finančnú pomoc, zabezpečila ľuďom ubytovanie či prekladateľské služby. Jej zamestnancom osud ľudí na úteku tiež nebol ľahostajný. Pomáhali počas piatich dní voľna, ktoré im špeciálne na tento účel firma poskytla, ale aj vo svojom voľnom čase. Všetci slovenskí dobrovoľníci, ktorí Ukrajine v týchto náročných časoch pomáhali, získali ocenenie Biela vrana. Medzi ocenenými bola aj zamestnankyňa spoločnosti Henkel Slovensko Dominika Kislíková.

Dôležitá bola hlavne materiálna pomoc

Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine bola pre ľudí na úteku najdôležitejšia materiálna pomoc a zabezpečenie základných životných potrieb. Spoločnosť Henkel Slovensko promptne zareagovala na výzvu mesta Sliač, ktoré poskytlo utečencom strechu nad hlavou, a zabezpečila detské postieľky tam, kde boli najviac potrebné. „Verili sme, že už nikdy nebudeme svedkami niečoho ako vojna, že už nikdy neuvidíme utekať bezmocné ženy s bezbrannými deťmi. Pomoc si vážime o to viac, že je pre vojnových utečencov v najútlejšom veku. Veľmi pekne ďakujeme, veľmi nás to potešilo a pomohlo,“ vyjadrila sa k situácii primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Materiálnu pomoc poskytla spoločnosť Henkel Slovensko aj Ranču Kráľova Lehota, ktorý trištvrte roka poskytoval ubytovanie utečencom. Zabezpečila pre nich dostatok diek a produktov na osobnú hygienu, napríklad šampónov, mydiel či sprchových a dezinfekčných gélov. Celkovo pre ubytovaných utečencov venovala hygienické produkty a prikrývky v hodnote viac ako 2300 eur.

Spoločnosť zorganizovala aj niekoľko zbierok. Dve prebiehali v priestoroch bratislavskej Henkel škôlky, ktorú navštevujú deti zamestnancov Henkel Slovensko. Vyzbieralo sa detské šatstvo a ďalšie nevyhnutné dojčenské produkty, akými sú plienky, detská výživa, vlhčené obrúsky či hračky. Vyše 200 kg tovaru putovalo organizácii Slovakia-Ukraine SOS a vyzbierané detské oblečenie našlo svojich adresátov v zbierke na Ukrajinskom veľvyslanectve. Priamo v spoločnosti Henkel Slovensko stále pokračuje zbierka vybraných produktov, ktoré pomáhajú tým, ktorí o ne prejavia záujem.

Pomáhali aj zamestnanci Henkel Slovensko

Zamestnanci Henkel Slovensko prejavili svoju štedrosť a spolupatričnosť aj prostredníctvom systému benefitov – Cafeterie Benefit Plus. Spoločnosť zamestnancom každý mesiac poskytuje finančný príspevok, ktorý môžu využiť u viac ako 2200 poskytovateľov alebo darovať svoje kredity na charitatívne účely. Mnoho z nich túto možnosť využilo a spoločne touto formou venovali na pomoc Ukrajine takmer 9000 eur.

43 zamestnancov Henkel Slovensko ochotne pomáhalo na call centre, ktoré spoločnosť zriadila pre svojich ukrajinských kolegov a ich rodinných príslušníkov. Dobrovoľníci práci na call centre venovali spolu viac ako 3000 hodín. Ukrajinským kolegom pomáhali pri prekladoch školských či lekárskych dokumentov, obhliadkach bytov a ďalších nevyhnutných službách.

Kolegom z Ukrajiny a ich rodinným príslušníkom spoločnosť tiež zabezpečila prevoz či uhradila prenájom ubytovania v hodnote viac ako 20 000 eur. K dispozícii im boli aj dva Henkel apartmány, ktoré sa bežne využívajú napríklad na dlhšie pracovné cesty.

Ocenenie Biela vrana pre všetkých, ktorí darovali svoj čas

Ďalšia možnosť, ako sa môžu zamestnanci aktívne zapojiť a pomôcť do ľuďom v núdzi, je globálny zamestnanecký grantový program MIT. V rámci neho môžu zamestnanci požiadať o finančnú podporu, produktovú pomoc či stráviť päť pracovných dní dobrovoľníckou prácou a pomáhať Ukrajincom v núdzi. Počas roka túto možnosť využilo 66 ľudí, ktorí spoločne strávili dobrovoľníctvom až 156 dní. Zamestnanci pomáhali na hraniciach s Ukrajinou, zabezpečovali odvoz a ubytovanie pre utečencov, pracovali v Asistenčnom centre pre Ukrajincov v Bratislave a v iných lokalitách.

Jedným z nich je aj Dominika Kislíková, Supply Chain Specialist v Henkel Slovensko, ktorá svojich 5 dní voľna na dobrovoľnícke aktivity od zamestnávateľa využila spolu s ďalšími kolegami z Henkel Slovensko na koordináciu dobrovoľníkov na hraniciach s Ukrajinou. Za svoju iniciatívu získali dobrovoľníci ocenenie Biela vrana, ktoré si Dominika Kislíková ako ich zástupkyňa osobne prevzala na slávnostnom galavečere za prítomnosti prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Naša generácia je jedna z tých, ktorá už nečakala, že by niekedy mohla začať vojna. A potom vidíte mamičky s deťmi, ktoré sú vďačné za každú šálku čaju, a ľudí, ktorí ušli iba s jedným kufrom,“ hovorí o svojich skúsenostiach z hraníc. Pokiaľ ide o spoločnosť Henkel Slovensko, Dominika ocenila najmä fakt, že s pomocou Ukrajine nezaháľala. „Na spoločnosti oceňujem najmä promptnosť. Poskytli finančné dary pre rôzne projekty a organizácie aj dni voľna pre zamestnancov. Mohli sme teda so strachom, ale najmä s odhodlanosťou ísť a pomôcť tam, kde bolo treba,“ dodáva Dominika.

Biela vrana je slovenské ocenenie pre ľudí, ktorí preukázali občiansku statočnosť a svojimi postojmi upozorňujú na spoločenské problémy. Tento ročník bol jedinečný v tom, že ocenenie bolo symbolicky udelené hromadne všetkým, ktorí sa zapojili do pomoci Ukrajine. „Sme hrdí, že naši zamestnanci chcú venovať svoj voľný čas zmysluplným a užitočným aktivitám. Dobrovoľníctvo má v našej spoločnosti svoje pevné miesto. Veríme, že pomoc v takýchto kritických situáciách, ale aj pomoc prostredníctvom našich seniorských projektov a ďalších aktivít má zmysel, a ocenenie Biela vrana je toho dôkazom,“ dodáva Zuzana Kaňuchová, riaditeľka korporátnej komunikácie Henkel Slovensko, Henkel ČR a Henkel Magyarorzság.

Tlačové správy (187,47 KB)

Zamestnankyňa Henkel Slovensko Dominika Kislíková si prevzala ocenenie Biela vrana na slávnostnom galavečere za prítomnosti prezidentky Zuzany Čaputovej.

Dominika Kislíková, Supply Chain Specialist v Henkel Slovensko, sa venovala koordinácii dobrovoľníkov na hraniciach s Ukrajinou.

Biela vrana je ocenenie pre ľudí, ktorí preukázali občiansku statočnosť a tento rok bolo symbolicky udelené hromadne všetkým, ktorí sa zapojili do pomoci Ukrajine.

Spoločnosť Henkel Slovensko promptne zareagovala na výzvu mesta Sliač, ktoré poskytlo utečencom strechu nad hlavou, a zabezpečila detské postieľky tam, kde boli najviac potrebné.