19. 1. 2021  Düsseldorf / Německo

Presadzujeme komerčné využitie 3D tlače

Henkel prehlbuje spoluprácu s InterPRO v snahe o širšie využitie 3D tlače

Henkel a spoločnosť InterPRO Additive Manufacturing (servisné stredisko so sídlom v americkom štáte Connecticut) sa rozhodli rozšíriť svoju spoluprácu, aby spoločnými silami presadzovali používanie riešení na báze 3D tlače na priemyselných trhoch. V rámci tejto spolupráce bude InterPRO v pozícii partnera pre rozširovanie spektra možností použitia materiálov (Application Development Partner), pričom sa bude usilovať o zrýchlenie procesu komercializácie 3D tlače a využitie jej veľkého potenciálu.

„Máme obrovskú radosť z toho, že sa naša spolupráca s InterPRO naďalej prehlbuje,“ hovorí Dr. Simon Mawson, ktorý pracuje v spoločnosti Henkel ako Senior Vice President a Global Head of 3D Printing. „Vďaka desaťročiam skúseností vo sfére vývoja má InterPRO rozsiahle know-how vo využívaní vrstvenej 3D tlače v snahe o úsporu času a nákladov pri navrhovaní, testovaní a výrobe nových produktov. Ak tieto skúsenosti spojíme so špičkovým portfóliom fotopolymérových materiálov, ktoré ponúka spoločnosť Henkel, môžeme urýchliť etablovanie 3D tlače na výrobu priemyselných súčiastok. Napokon, už v priebehu ostatných dvoch rokov sme spolupracovali na testovaní nových materiálov, presadzovaní nových možností použitia a transformácii klasickej priemyselnej výroby na 3D tlač na báze technológie DLP (tvrdenie živíc svetlom).“

„Prvé kroky spolupráce s InterPRO boli veľmi úspešné a sľubné,“ dodáva Cindy Deekitwong, ktorá pracuje pre inkubátory spoločnosti Henkel ako Global Head of Marketing. „Použitie našich materiálov pre spoločnosť Distek je skvelým príkladom našej spolupráce. Spoločnými silami sme pomohli výrobcovi zdravotných pomôcok využiť 3D tlač na výrobu vysokokvalitných súčiastok v malom množstve – presne tak, ako si to predstavoval. Inšpirovaní touto skúsenosťou by sme chceli hľadať podobné príležitosti pre ďalších zákazníkov v rôznych odvetviach priemyslu.“

V oblasti materiálového výskumu má Henkel dlhoročné skúsenosti. Unikátny rad foto¬poly-mérových materiálov značky Loctite, ktoré sú určené na 3D tlač, uspokojuje potreby zákazníkov na mnohých trhoch. V porovnaní s materiálmi pre 3D tlač na báze nanášania roztaveného termoplastu (FDM alebo „fused deposition modeling“) ponúkajú materiály spoločnosti Henkel okrem iného aj porovnateľnú pevnosť, avšak finálne povrchy produktov sú hladšie, vďaka čomu sú v priemyselnej výrobe ideálnou voľbou. Na rozdiel od starších živíc si súčiastky vytlačené s použitím najnovších živíc udržiavajú mechanické vlastnosti dlhodobo bez toho, aby sa lámali či sfarbovali.

Už viac než dve desaťročia ponúka InterPRO pestrú paletu metód 3D tlače, pričom používa rôzne technológie, ako napr. už nanášanie roztaveného termoplastu (FDM), ale aj viactryskovú fúziu (MJF alebo „multijet fusion“) či  veľkoformátovú stereolitografiu (SLA). V posledných rokoch začala firma ponúkať aj DLP tlač pomocou tlačiarne Origin P3, a tak InterPRO využíva prakticky celé portfólio produktov spoločnosti Henkel.

„Za tie roky sme sa naučili, že ak chceme, aby zákazník využil nové procesy či materiály, musí byť k dispozícii solídny systém dodávateľov tlačiarní, služieb i spotrebných materiálov,“ hovorí Dan Straka, prezident spoločnosti InterPRO. „Henkel prišiel na trh s neuveriteľne pestrým radom sofistikovaných materiálov, ktoré posúvajú hranice toho, čo štandardná technológia fotovytvrdzovania a tepelnej tlače mohla ponúknuť v minulosti. Vďaka pokročilým materiálom a podpore môže spoločnosť InterPRO ponúknuť solídnu 3D tlač komponentov orientovanú na potreby zákazníka, ktorá sa vyrovná tradičným metódam výroby.“

Vďaka pokrokom v technológii DLP a palete fotopolymérových živíc od spoločnosti Henkel zvažuje čoraz väčší počet priemyselných producentov 3D tlač ako schodnú alternatívu k tradičným spôsobom výroby, medzi ktoré patrí napr. vstrekovanie do formy alebo strojová výroba na báze CNC. Medzi nesporné výhody 3D tlače patria nižšie vstupné náklady, čo nepochybne znižuje celkové riziko. Producenti tak nemusia hneď na začiatku nakúpiť drahé zariadenia – môžu dať zelenú viacerým nápadom a vyrábať súčiastky v malom množstve na zaplnenie malých medzier na trhu.

Ako Application Development Partner bude InterPRO pomáhať spoločnosti Henkel v objavovaní nových možností použitia materiálov vo sférach spotrebného tovaru, medicíny, priemyslu a letectva. Pre zákazníkov to bude znamenať pridanú hodnotu v podobe vedomostí a skúseností spoločnosti InterPRO v oblasti 3D tlače. Servisné stredisko bude poskytovať okrem služieb súvisiacich s výrobou a finalizáciou výrobkov aj technické služby, vrátane návrhov pre 3D tlač (DfAM, čiže „Design for Additive Manufacturing”), vďaka čomu bude schopné dodať komplexné služby – počnúc návrhom až po finálny produkt.

„Z našej spolupráce so spoločnosťou Henkel, v ktorej figurujeme ako Application Development Partner, máme obrovskú radosť,“ dodáva Dan Straka. „Fúzia našich skúseností umožní našim dvom spoločnostiam uspokojiť čoraz špecifickejšie potreby našich klientov v tomto období plnom výziev a rizík.“

Viac informácií o unikátnom portfóliu fotopolymérových materiálov na 3D tlač od spoločnosti Henkel sa dozviete na internetovej stránke LoctiteAM.com.

Ak sa chcete dozvedieť viac o spoločnosti InterPRO, navštívte internetovú stránku interpromodels.com.

O spoločnosti InterPRO
Spoločnosť InterPRO pomáha svojim klientom už dve desaťročia riešiť výzvy v podobe výroby prototypov a finálnych komponentov vďaka celej škále technológií 3D tlače, vrátane veľkoformátovej stereolitogragfie (SLA), viactryskovej fúzie (MJF), nanášania roztaveného termoplastu (FDM), odlievania polyuretánových dielcov, výroby rýchlych silikónových modelov a zákazkovej konečnej úpravy produktov. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako vám môže InterPRO pomôcť, navštívte webstránku interpromodels.com.

Tlačové správy (148,74 KB)

Adaptéry pre lekárske bioreaktorové zariadenia vyvinuté a vytlačené spoločnosťami InterPRO a Henkel s Loctite 3843 black.

Zuzana Kaňuchová Henkel Slovensko
Henkel ČR
Henkel Magyarország 
Riaditeľka Korportánej komunikácie CEE zuzana.kanuchova@henkel.com Stiahnuť vizitku Pridať do mojej zbierky