8. 5. 2018  Düsseldorf / Německo

V roku 2017 sa recyklované materiály nachádzali v obaloch pre viac než 1,2 miliardy Henkel produktov

Viac recyklovaného materiálu v obaloch Henkel než kedykoľvek predtým

Od Pattexu až po Perwoll, recyklované materiály sa v roku 2017 nachádzali v obaloch viac než 1,2 miliardy Henkel produktov. Dokazuje to záväzok spoločnosti zlepšiť udržateľnosť výroby obalov všetkých svojich značiek a kategórií.

Tri zásady pre trvalo udržateľné obaly

„Dodržiavame tri zásady pre trvalo udržateľné obaly,“ hovorí Prof. Dr. Thomas Müller-Kirschbaum, vedúci globálneho výskumu a vývoja v Henkel divízii Laundry & Home Care. „V prvom rade chceme znížiť množstvo obalov, ktoré používame. Po druhé, naše obaly obsahujú stále viac recyklovaného materiálu a sú tak ľahšie recyklovateľné. A to je začiatok „obehového hospodárstva“ – v ňom sa materiály po použití zozbierajú a môžu sa opakovane použiť v nových výrobných procesoch.“

Nasledovaním týchto troch princípov naprieč celou svojou činnosťou vo svete chce Henkel vo väčšej miere prispieť k trvalo udržateľným obalom. Medzi 1,2 miliardou obalov spotrebných výrobkov obsahujúcich recyklované materiály nájdeme príklady zo všetkých oblastí rôznorodého portfólia spoločnosti Henkel. Napríklad fľaštička a aplikátor všestranného lepidla Pattex „Made At Home” sú vyrobené zo 100 % recyklovaného materiálu. Z divízie Beauty Care stoja za zmienku fľaše od šampónov Syoss, ktoré sú z 25 % tvorené recyklovanými plastami. Tento materiál zanecháva až o 80 % nižšiu uhlíkovú stopu než porovnateľný nový materiál. Fľašky tekutého prášku na pranie Lovables sú tiež vyrobené zo 100 % recyklovaných plastov.

V marci Henkel oznámil nové partnerstvo s mimovládnou organizáciou Waste Free Oceans (Oceány bez odpadu), s ktorou budú pracovať na zbere plastového odpadu z oceánov a riek. Táto spolupráca stavia na existujúcich činnostiach firmy Henkel súvisiacich s trvalo udržateľnými obalmi a recykláciou. Príkladom je partnerstvo so sociálnym podnikom Plastic Bank (Plastová banka), ktorého cieľom je zastaviť znečisťovanie oceánov plastom a poskytovať príležitosti pre ľudí žijúcich v chudobe.

Medziodvetvové iniciatívy na riešenie výziev v oblasti trvalo udržateľných obalov

Obal výrobku plní dôležité funkcie: nielenže zabezpečuje hygienickosť výrobku, ale tiež poskytuje priestor pre informácie o jeho bezpečnom a udržateľnom použití. Jedným z problémov je, že recyklovaný plast nie je k dispozícii v dostatočnom množstve a kvalite. Napríklad môže vylučovať nežiaduce pachy, ktoré ovplyvňujú výrobok. Odborníci zo spoločnosti Henkel sa podieľajú na viacerých medziodvetvových iniciatívach, s ktorými pracujú na vyriešení týchto problémov. Príkladom je trojročná iniciatíva New Plastics Economy pod vedením nadácie Ellen MacArthur Foundation, vďaka ktorej môžu kľúčové zainteresované strany spoločne pracovať na redizajne budúcnosti plastov. Henkel je aj súčasťou CEFLEX-u, konzorcia asi 50-tich európskych spoločností a organizácií s cieľom zjednodušiť recykláciu flexibilných obalov, ktoré sa skladajú z viacerých vrstiev filmov alebo fólií a často sa obťažne oddeľujú.

"Pokrok smerom k trvalej udržateľnosti obalov bude možný len vtedy, ak budú organizácie vo všetkých etapách výroby obalov pracovať spoločne,“ hovorí Müller-Kirschbaum. „Zdieľaním našich vedomostí môžeme rozvíjať inovatívne technológie a identifikovať možné vylepšenia infraštruktúr, ktoré uľahčia recykláciu obalov po celom svete."

Ďalšie informácie o prístupe spoločnosti Henkel k trvalo udržateľným obalom možno nájsť na henkel.com/sustainability/positions/packaging

Tlačové správy (68,59 KB)

Fľaštička a aplikátor všestranného lepidla Pattex “Made At Home” sú vyrobené zo 100% recyklovaného materiálu.

Fľašky tekutého prášku na pranie Lovables sú vyrobené zo 100% recyklovaných plastov.

PET fľaše šampónov Syoss sú vyrobené z 25% recyklovaných plastov. Materiál zanecháva až o 80% nižšiu uhlíkovú stopu než porovnateľný nový materiál.

Henkel predáva prací prášok Megaperls vo flexibilných obaloch obsahujúcich 10 % recyklovaných plastov.

Hanna Philipps Henkel Corporate Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-3626 press@henkel.com Stiahnuť vizitku Pridať do mojej zbierky